dijous, 27 de desembre del 2012

La Viquipèdia

La viquipèdia és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament per Internet utilitzant un programa lliure anomenat Mediawiki. Sabem que hi ha versions en més de 280 llengües i el conjunt de Viquipèdies reben més de 50 milions de visites per dia.
S'actualitza diàriament perquè sempre hi ha usuaris que volen millorar-la i proporcionar informació més actual i/o completa, però si hi ha un escrit que es considera inapropiat s'elimina ràpidament.

Cal tenir ben presents els cinc pilars que defineixen l'enciclopèdia de la Viquipèdia:

BluePillar.svg
La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. 
GreenPillar.svg
La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles i implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, però, d'altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. 
YellowPillar.svg
La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. 
OrangePillar.svg
La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. 
RedPillar.svg
La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan guardades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. 


Característiques de la Viquipèdia

  • Es considera molt neutra ja que no recolza cap punt de vista específic.
  • Els articles tenen autor. Tots els ha redactat una persona o més.
  • Qualsevol usuari i té accés i pot modificar un article. 
  • Es poden fer links. Quan a un usuari li interessa aprofundir sobre un tema mencionat pot crear-ne un link que porti a una altra pàgina de Viquipèdia i ampliar-ho.

Què no és la Viquipèdia

  • No és un diccionari
  • No és una col·lecció de texts originals
  • No és un diari (hi ha altres projectes de Wikimedia per a aquests continguts)
  • No és una màquina de propaganda
  • No és un proveïdor d'espai web
  • No és un conjunt de pàgines d'autopromoció
  • No és un experiment sobre l'anarquia o la democràcia
  • No és un directori d'enllaços
  • No és un lloc per expressar opinions ni experiències o arguments 
El propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.

Activitat

A classe vam realitzar una activitat que consistia en modificar el contingut d'una pàgina de la Viquipèdia.
En el meu cas vaig escollir modificar la pàgina del Montseny tot afegint un "hi" en una de les frases i tot seguit he creat un enllaç a una altra pàgina de la Viquipèdia on es defineix "relleu".

http://ca.wikipedia.org/wiki/Montseny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada