dissabte, 10 de novembre del 2012

Cultura lliure i Programari lliure

Cultura lliure: es tracta d'un moviment social que promou l'elaboració i la difusió de la cultura amb uns principis més amplis que els proposats per les legislacions vigents actuals.
Aquest bloc està vinculat al Departament de la Justícia de la Generalitat.
Clicar per a obtenir més informació.

Programari lliure: és una alternativa als monopolis gegantins de la informàtica com ara Microsoft i, forma part de la cultura lliure, tant lliure com Internet, ja que gràcies a això avui en dia podem fer ús de l'Internet de manera gratuita. Es basa en quatre llibertats:
  • Llibertat d'executar
  • Llibertat de conèixer, el codi font
  • Llibertat de distribuir, còpies
  • Llibertat de modificar, el programa

Programari privatiu: es tracta de programes, que a diferència del programari lliure, no permeten que s'accedeixi al seu codi font.

Creative Commons: és una organització dedicada a promoure l'accés a la cultura i a una major flexibilització de les lleis de propietat intel·lectual.

Quan l'usuari posa les seves obres sota una llicència Creative Commons no significa que es perdin els drets d'autor, simplement es permet que altres usuaris puguin copiar la informació i distribuir-la en determinades condicions. 

És per això que cal tenir en compte els drets d'autor de les imatges o arxius que agafem d'internet per tal de saber si ens dónen llicència per a poder fer-ho.

Un exemple de pàgina web que ens dóna llicència per a agafar informació (en aquest cas música) és: http://www.jamendo.com/es/


Per tant, cal saber la diferència entre Copytight i Creative Commons:

Copyright: és una llicència que protegeix totalment l'arxiu, per tant si aquest ens interessa hem de pagar els drets d'autor per a poder obtenir-lo.

Llicència Creative Commons: és una llicència que protegeix l'arxiu parcialment per tal d'oferir determinats drets a terceres persones depenent de la situació, la qual, pot ser modificada pel propi autor.


*A la part superior dreta del meu blog hi podeu veure la meva Llicència Creative Commons.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada